Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika en het economisch hart van het land. Vroeger dankte Johannesburg zijn welvaart aan de vele goudmijnen die rondom de stad lagen. Tegenwoordig is het een plaats waar zakenlieden uit de gehele wereld elkaar treffen. Ook voor toeristen is Johannesburg een fascinerende stad met bezienswaardigheden die ongetwijfeld indruk zullen maken. De combinatie van een aangenaam klimaat, een groene omgeving en indrukwekkende trekpleisters maken van Johannesburg een bijzondere reisbestemming.

Hip en booming

Eén van de hipste wijken van Johannesburg is Maboneng Precinct, gelegen in het oosten van het zakendistrict. Ooit was het een gebied waar criminaliteit de boventoon voerde en waar je, zeker als toerist, beter weg kon blijven. Inmiddels heeft de wijk een metamorfose ondergaan. Het is een trendy buurt geworden waar je niet alleen veilig kunt verblijven, maar waar ook heel veel te beleven is. Veel jonge ondernemers zien de potentie van Maboneng Precinct en openen er talloze restaurants, koffiebars en winkels. Ook street art, kunstgalerieën en culturele evenementen vind je er in overvloed.

Aandacht voor het verleden

Een bezoek aan Johannesburg is niet compleet zonder stil te staan bij de geschiedenis van apartheid. Een bezoek aan het Apartheid Museum is daarom een must. Door middel van een multimediatour wordt op indrukwekkende manier weergegeven wat apartheid in Zuid-Afrika inhield. Uiteraard is er een expositie over Nelson Mandela en worden in verschillende themakamers allerlei aspecten van rassendiscriminatie belicht. De entree van het museum confronteert bezoekers meteen met het onderscheid op basis van ras. Er zijn twee ingangen: de vermelding op je ticket (‘blankie’ of ‘nie blankie’) bepaalt welke van de twee je moet gebruiken.

Soweto

Naast het Apartheid Museum mag ook een bezoek aan Soweto niet ontbreken. Dit South Western Township is het grootste en bekendste township van Zuid-Afrika. Oorspronkelijk werden townships aangelegd om de verschillende rassen van elkaar te scheiden. Voor de zwarte bevolking was het verboden om in de huizen die waren bestemd voor blanken in het centrum van de stad te wonen. Zij werden, net als bijvoorbeeld Indiërs, verplicht te wonen in de townships buiten de stad. In Soweto ontstond de anti-apartheidsbeweging. Bekende inwoners waren Nelson Mandela en Desmond Tutu. Tijdens een bezoek aan Soweto kan ook het voormalige woonhuis van Nelson Mandela bekeken worden. Hierin is nu een klein museum gevestigd.

Grotten van Sterkfontein

Een populaire bestemming voor een dagtocht vanuit Johannesburg vormen de grotten van Sterkfontein die zich op ongeveer vijftig kilometer afstand bevinden. De grotten zijn beroemd omdat er menselijke overblijfselen van miljoenen jaren oud zijn gevonden. Om deze reden werden ze door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Sterkfontein staat bekend als onderdeel van de ‘Cradle of Humankind’; de wieg van de mensheid. Niet alleen vanwege deze belangrijke archeologische vondsten is dit gebied een bezienswaardigheid: het ondergrondse doolhof van gangen in deze kalksteengrotten is een attractie op zich en een bezoek meer dan waard.

Aanbevolen artikelen