Overland reizen organiseren naar Afrika

Ben je helemaal verknocht aan Afrika en zoek je een manier om met deze passie geld te verdienen? Dan kan het organiseren van overland reizen een goed idee zijn. Er zijn veel mensen die nieuwsgierig zijn naar het Afrikaanse continent maar het te spannend vinden om daar op eigen houtje heen te gaan. Een groepsreis is voor deze toeristen de ideale oplossing omdat het veiliger voelt om samen met anderen te gaan.

Om een reis over land door Afrika te organiseren zul je aardig wat uitzoek en regelwerk moeten verrichten. Daarom is het verstandig om een kantoorruimte te huren zodat je dit in alle rust kunt doen. Tevens heb je door een Kantoorruimte te huren een geschikte plek om potentiële deelnemers te ontmoeten. In een later stadium kun je de kantoorruimte gebruiken voor de groepsbijeenkomsten voor de groep die uiteindelijk echt mee gaat op de reis.

Het meest ideale is daarom om een kantoorruimte te huren in een centrale plek van het land zoals Amsterdam. Hierdoor wordt het voor alle deelnemers gemakkelijk om naar de bijeenkomst te komen.

Route bepalen

Je begint met het bepalen van de route. Indien je vanuit Nederland over land naar Afrika gaat, zul je door de Sahara reizen. Dit is een avontuur op zich. Als reisleider ben je verantwoordelijk voor voldoende bevoorrading van de truck met betrekking tot eten en drinken voor jezelf en de toeristen maar het nemen van voldoende brandstof is wellicht het allerbelangrijkste. Tegenwoordig loopt er door een groot deel van de Sahara een asfalt weg maar benzinepompen zijn schaars en voor een avontuurlijke belevenis is het ook veel leuker om dwars door het zand te rijden.

Mensen die naar Afrika op vakantie gaan verwachten ook zeker wat wilden dieren te zien. Een bezoek aan een wildpark mag daarom niet ontbreken.

Visums regelen

Het is ook gebruikelijk dat je als reisleider zorg draagt voor de visums van de groepsleden. Omdat dit nogal wat tijd in beslag kan nemen bij sommigen ambassades, is het aan te raden om ruim op tijd te beginnen met de aanvragen. Aangezien visums in een paspoort worden gezet, kun je deze alleen één voor één aanvragen. Kijk daarbij naar de lengte van de aanvraagprocedure en niet naar de volgorde van landen waar je naartoe gaat. Uiteindelijk wil je de visums allemaal voor vertrek hebben.

Zorg voor voldoende kennis van de plaatselijke gewoontes

Afrika is een boeiend continent met veel diversiteit aan culturen. Zorg er als reisleiders voor dat je goed op de hoogte bent van plaatselijke gewoontes. Tijdens de reis zul je de deelnemers moeten adviseren en als er calamiteiten zijn ben je eindverantwoordelijk. Hoe meer je op de hoogte bent van een bepaalde cultuur, des te gemakkelijker zullen problemen onderweg opgelost kunnen worden.

Daarnaast is het belangrijk dat je inzicht hebt in groepsdynamiek en daar een begeleidende rol in kunt vervullen. Een overland reis door Afrika zal op zijn minst voor een aantal weken duren, waarbij de groep op elkaar is aangewezen. Samen plezier beleven en een fantastische ervaring in Afrika hebben is waar het allemaal om draait.

Aanbevolen artikelen