Kaapstad ligt in het zuidwesten van Zuid-Afrika en heeft als bijnaam ‘de Moederstad’. Het is de oudste stad van Zuid-Afrika en diende als handelspost ten tijde van de V.O.C. Lange tijd was Kaapstad de grootste stad van het land. Door de goudwinning rond Johannesburg maakte deze stad een snelle groei door. Sinds het einde van de 19e eeuw is Johannesburg dan ook de grootste stad van Zuid-Afrika. Kaapstad neemt vanaf dat moment de tweede plaats in.

Stad en natuur

Voor toeristen is Kaapstad een bruisende en multiculturele stad die veel te bieden heeft. Je kunt er genieten van de levendige stadse drukte en een bezoek brengen aan de vele restaurants, winkels, musea en uitgaansgelegenheden. De gebouwen in de stad hebben verschillende stijlen met onder andere Engelse en Hollandse koloniale invloeden. De ligging van Kaapstad maakt het voor rustzoekers mogelijk op zijn tijd de drukte te ontvluchten en de stilte van de natuur op te zoeken. Ook voor strand- en watersportliefhebbers is Kaapstad een mooie bestemming. Niet voor niets werd Kaapstad in 2014 door de New York Times uitgeroepen tot mooiste toeristische bestemming ter wereld.

Tafelberg en Lion’s Head

Kaapstad ligt aan de voet van de Tafelberg die beeldbepalend is voor de stad en de omgeving. Het is mogelijk de berg te beklimmen en vanaf de kenmerkende platte top te genieten van een mooi uitzicht. In plaats van te voet is de Tafelberg ook met een kabelbaan te bereiken. Een andere populaire activiteit is het beklimmen van de berg Lion’s Head. Deze berg is met zijn 669 meter minder hoog dan de Tafelberg, maar ook hier is het uitzicht prachtig. Vanaf de top kijk je onder andere uit over de Atlantische Oceaan en kun je Robbeneiland zien, waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen werd gehouden.

Waar de Atlantische en Indische Oceaan samenkomen

Ook voor strandliefhebbers heeft Kaapstad genoeg te bieden. De mooie witte zandstranden van Clifton en Camps Bay bijvoorbeeld zijn vanuit Kaapstad in een kwartier te bereiken. Het strand van Boulders Beach is bekend om zijn pinguïnpopulatie en daarom een trekpleister voor toeristen.

Populair bij surfers is Muizenberg. Hier ontmoeten surfers van allerlei nationaliteiten elkaar op het strand in een relaxte sfeer. Verder naar het zuiden, bij Kaap de Goede Hoop, komen de Atlantische en de Indische Oceaan samen. Afhankelijk van het seizoen is het hier mogelijk walvissen te spotten.

Aanbevolen artikelen