door

Kennismaken met Kibera

5 januari 2015 in Blogs, Geen categorie, Kenia Live, Kijk mee

Kennismaken met Kibera – Nairobi

Vandaag zijn we met onze groep in de sloppenwijk Kibera geweest. Dit is de op een na grootste sloppenwijk van Afrika. We hebben vorige week tijdens de ritjes al een aantal kleine delen te zien gekregen van Kibera maar, vandaag zijn we met onze gids (de lokale projectleider voor onze hostingpartner Stichting4Life ) Abdul er doorheen gegaan.

Abdul heeft gisteren een korte instructie/inleiding gegeven en heeft zijn eigen levensverhaal verteld. Hij is opgegroeid zonder zijn vader, deze kent hij ook niet. Zijn moeder en zijn oma hebben ervoor gezorgd dat Abdul de kans kreeg om naar school te gaan. Abdul geeft dan ook aan dat het de vrouwen in zijn leven zijn geweest waardoor hij op het punt is waar hij nu staat. Abdul zei ook letterlijk;

De enige manier om de vicieuze cirkel te doorbreken, is om de vrouwen van Kibera te bekrachtigen omdat deze vrouwen de ruggengraat zijn van de gemeenschap. En de manier om dit te doen is onderwijs!

Abdul heeft een school voor meisjes opgericht in Kibera, hierdoor wil hij bereiken dat niet alleen de jongens maar ook de meiden van Kibera een kans krijgen op een betere toekomst. Vandaag heeft hij ons dan ook zowel zijn eigen school als andere scholen laten zien. De kleuren, geuren en geluiden zijn zo ontzettend intens hier. Het zijn dingen die je niet gewend bent. Hier is een vrouw de was aan het doen, daar zitten mensen in de bioscoop (een hutje met houten bankjes en een klein tv scherm erin) een film te kijken en dan ben je weer omringt door kinderen die graag iets tegen je willen zeggen of je een handje willen geven. Het is zo divers wat je allemaal over je heen krijgt.

De indrukken die ik krijg zijn nog niet goed te plaatsen, ze moeten eerst zinken en ik denk dat het pas gaat zinken als ik weer terug ben in Nederland. De wereld hier is zo anders dan de wereld die wij Nederlanders kennen. Ik probeer te begrijpen wat ik zie maar, met bijna alles wat ik tegen mezelf zeg komt er weer een tegenstelling in me op. Morgen hopen we op de start van onze workshops!

Kiki Coonie

1 reactie op Kennismaken met Kibera

  1. It’s actually very difficult in this active life to listen news on TV, thus I just use
    world wide web for that purpose, and get the hottest news.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *