door

Nieuwjaar voor Noor in Nairobi

5 januari 2015 in Blogs, Geen categorie, Kenia Live, Kijk mee

1 januari,

begon met een prachtige vuurwerkshow aanschouwd vanuit de boomhutbar. Deze boomhutbar bevond zich, verrassend genoeg , in een boom. Het thema van nieuwjaarsnacht was Bollywood. De Indiërs waren dan ook in overvloed in deze boomhut. In sommige gevallen zullen dit de kleinkinderen zijn van Indiërs die in de jaren ’20 tijdens het koloniale bewind van de Britten naar Kenia zijn gehaald. Vanwege de abominabele werkomstandigheden van de bouw van een spoorweg van Mombasa naar Uganda waren weinig Kenianen bereidt hieraan mee te werken. Het grappige was dat ik de dag zelf over dit stukje geschiedenis had gelezen en het vervolgens in de praktijk, op de Bollywood party, in de praktijk heb ondervonden.

Net zoals elke dag tot nu toe deelden we op 1 januari elkaars ervaringen van de dag. Telkens weer zorgt dit voor nieuwe inzichten omdat iedereen een unieke belevingswereld heeft. Als we met onze grote vriend Julius (buschauffeur/gids/vriend/papa) op pad gaan geniet ik van de wagenwijd open ramen, de Keniaanse muziek die door de speakers schalt en de (niet altijd prettige) geuren die je tegemoet komen. Hetgeen wat mij telkens weer verbaasd is de bedrijvigheid aan de kant van de weg. Hier speelt de economie van Kenia zich af. Je ziet alles voorbij komen: grafkisten met standaard opdruk ; schommels ; mobieltjes; fruit ; ezels en kolonisten agames. Zoek en gij zult vinden!

Na een korte toch in het busje op nieuwjaarsdag kwamen we aan bij het David Sheldrick wildlife trusts’ orphans project. Deze opvang is een aantal decennia geleden opgezet voor olifanten wezen. Met pijn in mijn hart las werd mij verteld dat er elke vijftien minuten ergens op onze wereld een olifant gestroopt wordt. Zo worden er in Kenia regelmatig olifanten gestroopt in opdracht van Al Shabaab. De geruchten in Kenia gaan dat de opbrengsten van het ivoor grotendeels gebruikt worden voor het kopen van wapens. Gelukkig zijn er in Kenia veel (maar alsnog te weinig) goede initiatieven waardoor het land steeds iets dichterbij een ontwikkeld land komt. Het land heeft zoveel potentie , het wordt alleen niet altijd benut en de grootschalige corruptie zorgt juist voor een grote belemmering. Aan positiviteit en energie zal het in ieder geval niet liggen, wat een krachtige mensen zijn de Kenianen!

Noor van Apeldoorn

1 reactie op Nieuwjaar voor Noor in Nairobi

  1. I’m amazed, I must say. Rarely ddo I copme across a blog that’s both equally educative and engaging, and without a
    doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem
    is something which not enough men and womeen aare speaking intelligently
    about. Now i’m very happy that I found this in my hunt for something regarding this.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *