door

Nieuwjaar in Nairobi

5 januari 2015 in Blogs, Geen categorie, Kenia Live, Kijk mee

Op nieuwjaarsdag hebben we het eerste Nederlandse herkenningspunt in Kenia gezien, namelijk een bord van de fabriek Dow Chemicals in Terneuzen. Het is grappig om te zien dat een klein bord een grote glimlach kan toveren op het gezicht van een Nederlander.
De eerste dag van het nieuwe jaar was een drukke dag.

We hebben het David Sheldrick trusts’ elephant orphanage, giraffenopvang en het Karen Blixen museum bezocht. Het contrast tussen het olifantenasiel en de asielen in Nederland is vrij groot, omdat er respectievelijk wilde dieren en huisdieren, zoals honden en katten, worden verzorgd. Aanvankelijk verschilde de voeding ook van datgene in Nederland, omdat de olifanten liters melk toegediend kregen. Dit leek ons disproportioneel gezien de omvang van de olifantjes en de hitte in het land. Echter kwamen we erachter dat ze 50 kg voedsel per dag krijgen. Daarnaast waren we in eerste instantie sceptisch over het asiel, omdat we hadden verwacht dat het een toeristen hotspot zou zijn. Dit viel gelukkig mee omdat de bezoekers zich ervan bewust waren dat het asiel er voor een goed doel was, namelijk het opvangen van baby-olifantjes doordat hun ouders zijn gedood door stropers om de slagtanden als ivoor te verkopen.
De giraffenopvang was geweldig om te bezoeken. We konden ze aanraken en zelfs een kus op de mond geven!

Het Karen Blixen museum was erg interessant doordat we het een en ander te horen kregen over het kolonialisme in Kenia en de positieve rol van Karen Blixen daarin. Dat maakte het een educatieve en productieve dag. Tevens hebben we kunnen genieten van de prachtige tuin met de bergen op de achtergrond.
Wat me tot nog toe is opgevallen in Kenia is dat er niet zulke crossmediale toestanden aan de orde zijn zoals in het Westen. Je merkt dat de locals hier voornamelijk bezig zijn met overleven in plaats van het ’24/7 verbonden zijn’. Dat blijkt ook uit de praktijk, want ik schrijf deze blog nu op een computer waarvan het beeldscherm roodgekleurd is en er geen internetverbinding gemaakt kan worden..

Hatice

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *