door

contrasten in Kenia

5 januari 2015 in Blogs, Geen categorie, Kenia Live, Kijk mee

Dagje Masai en Kikuyu

Van Nairobi richting Magadi; een Masai-gebied ten zuiden van de hoofdstad, worden de wegen smaller en neemt het aantal kuilen in de weg toe. Ik grap met onze Kikuyu-chauffeur dat dit gebied vast geen prioriteit heeft voor de Kikuyu president. En krijg een verontschuldigende glimlach terug.
Na veel gewiebel en gehobbel arriveren we na vier uur op de gewenste locatie, Google Maps gaf aan dat we er twee uur over zouden doen. We worden ontvangen door een Masai die ons wilde rondleiden, waar we natuurlijk graag gebruik van maakte.

Tijdens de rondleiding grapte de Masai en de Kikuyu samen aan een stuk. De Kikuyu deelde zijn cola en brood met de Masai.
Dit schouwspel bevestigde mijn onbegrip voor het stammenconflict en de gevolgen hiervan op de politiek, het beleid en de voorzieningen. “Zie je nou wel, het kan prima samen”, was mijn gedachte.
We reden terug en vlak voordat we de Masai afzette ontstond er een discussie tussen ons drieën over wie er nou in Kenia corrupt is. Beide heren wezen naar elkaars stam en we kwamen er dus niet uit.
Bij het afscheid vroeg de Masai om een fooi. Terwijl er vooraf een prijs was afgesproken inclusief fooi. Hij bleef zitten in de bus, werd chagrijnig en gaf ons door dit dwingende gedrag het gevoel dat we echt iets moesten geven. We gaven toe, gaven hem vijf euro en hij vertrok zonder ons aan te kijken. Hij was duidelijk ontevreden met de hoeveelheid van de door hemzelf opgeëiste extra fooi. De Kikuyu verontschuldigde zich voor het gedrag van zijn landgenoot. Zelfs om het grapje – met verlichtende intentie – dat het vast door zijn stam komt, kon hij niet echt lachen. Hoe moet dit nu toch verder…

Giselle

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *