door

De eerste week in Kenia

5 januari 2015 in Blogs, Geen categorie, Kenia Live, Kijk mee

Contrasten

Het is vrijdag en dat betekent dat ik nu bijna een week in Kenia ben.

Het is een bijzondere week. Een week waarin contrasten op dagelijkse basis erg zichtbaar zijn. Ondanks dat we deze week veel van Nairobi en omgeving hebben mogen zien en volgende week in teken staat van de workshops, valt er veel te leren. Zowel van de Kenianen als van elkaar.
Terugkomend op de contrasten, de schoonheid van het land is ongekend. Zo worden heuvelachtige landschappen afgewisseld met van huisjes van golfplaten. Adembenemende vergezichten terwijl dichtbij overal afval ligt. Vlakbij ons hostel is een supermarkt met drie verdiepingen die 24/7 open is en op steenworp afstand is een markt die middeleeuws aan doet. Grote winkelcentra met westerse winkels en op de hoek van elke straat staan straatventers.
De politieke situatie draagt niet bepaald bij aan het oplossen van de contrasten. Want het volk zelf leeft verdeeld. Met 42 verschillende stammen bestaat het parlement nu al 25 jaar uit grofweg één stam, de Kikuyu. Zolang de stamdifferentatie stand houdt zullen Kenianen van andere stammen dan de Kikuyu minder kansen krijgen. Als er op dit basale niveau al onverdeeldheid plaatsvindt, is er nog een lange weg te gaan.

Dertien blanke vrouwen gaan niet onopgemerkt voorbij. Er wordt naar ons gezwaaid en verbaasd naar ons gekeken.
Ook binnen de groep zijn er contrasten zichtbaar. De ene die alle subtiele details vol verwondering in zich opneemt terwijl deze voor anderen onopgemerkt blijven. De ene die al veel van de wereld heeft mogen zien en de ander die voor het eerst buiten Europa komt.
Zo valt er elke dag wat te verwonderen.

Annewil Bremmer

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *