door

Op safari

5 januari 2015 in Blogs, Geen categorie, Kenia Live, Kijk mee

Op safari met hoop

In de donkerte voor zonsopgang vertrokken we vanochtend naar Nairobi National Park. De slaap verdween al gauw toen de eerste Afrikaanse tonen uit de radio klonken. Heerlijke muziek! Bij het binnentreden van het park werden wij meteen verwelkomd door ‘the king of Africa’. Althans, door zijn vrouw de leeuwin en haar welpjes. Een goede binnenkomer. Daarna werden we op afstand vriendelijk onthaald door een groep giraffen. Ook passeerden we de familie zebra, gazelle, gnoe, neushoorn, buffel en het gezin struisvogel. Bovendien waren we getuige van een speels gevecht tussen neushoorns en zagen we een antilope met haar pasgeboren veulen. En dan vergeet ik hier zelfs een aantal dieren te vermelden. De hele safaritocht werd toegelicht door Julius, een ontzettend vriendelijke Keniaan met veel kennis over de wilde dieren.

Voor een tussenstop in de prachtige natuur stopten we bij een picknickplaats. Hier stond een monument ter herinnering aan de slachting van de duizenden olifanten vanwege hun ivoren slagtanden. Dit monument was geplaatst door de voormalige president Daniel Arap Moi naar aanleiding van invoering van een wet die deze slachtpartijen tegen zou gaan. Het besef van het grote aantal gestorven olifanten te midden van de prachtig natuur die hun habitat was leverde een ongemakkelijkheid op. Een ongemakkelijkheid die ik hier vaker heb ervaren. Eenzelfde gevoel kreeg ik bijvoorbeeld tijdens de rondleiding die we kregen van een jonge Keniaan tijdens een eerdere excursie. De jongeman sprak met zoveel passie dat je er spontaan enthousiast werd. Later vertelde hij ons dat hij voor sollicitaties niet werd uitgenodigd omdat omdat zijn achternaam lidmaatschap van een stam verraadde die volgens de huidige politiek niet de juiste stam is. Toch geven juist de ontmoetingen met jonge Kenianen hoop. Je ziet de toekomst in hen, ook al worden zij omgeven door armoede en geleid door een corrupte regering. In hen zit de toekomst, en in hen zit de hoop.

Sophie Knape

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *