door

Een kijkje in de kribbe

20 december 2014 in Blogs, Geen categorie, Israel Live, Kijk mee, Palestijnse bezette gebieden Live

Onze reisleider Toine legt uit dat de Geboortekerk in Bethlehem verschillende momenten heeft gekend waarop Moslims en Christenen met elkaar afspraken hebben gemaakt over het gebruik van de kerk. In de 7e eeuw hebben Christenen bijvoorbeeld toegestaan dat Moslims in de Geboortekerk mochten bidden. Als voorwaarde stelden ze dat ze alleen niet in een groep mochten bidden, omdat het anders een Moskee zou worden. Het een hoeft het ander dus niet uit te sluiten.

Tegenwoordig is de kerk opgedeeld in drie delen: Grieks Orthodox, Armeens en Katholiek. Wat vandaag vooral opviel waren de renovatiewerkzaamheden aan de fresco’s in het Grieks Orthodoxe en Armeense gedeelte. Het Grieks Orthodox gedeelte wordt grondig aangepakt en vordert na anderhalf jaar in de steigers staan, al behoorlijk. Voor het Armeense gedeelte is echter weinig geld beschikbaar en dit maakt dan ook een vervallen indruk. De mannelijke hiërarchie binnen de kerk heeft het gebouw verdeelt en zo ook behandelt in het onderhoud. De kerk wordt door de verschillende Christelijke gemeenschappen niet als één geheel ervaren.

Naast de drie Christelijke gemeenschappen is er ook nog een vierde. Om 12u ’s middags mogen de Fransiscaanse monniken hun ronde lopen door de grot langs de geboortester van Jezus. Dat is het enige moment dat zij toegang krijgen tot de kerk.

Door de Grieks Orthodoxe priester worden we tot stilte vermaand en dringend verzocht de kerk zo snel mogelijk weer te verlaten: ‘Yes, lady it’s enough now. Be quiet. You can go now. Make space.’. In het katholieke gedeelte voelde ik pas de rust om een kaarsje te branden, maar de sfeer bleef gespannen. Het voelde niet alsof we welkom waren.

Zo anders was de situatie bij de Moedermelk Kerk een paar meter verderop. In deze kerk zou een druppel van de moedermelk van Maria rode rots in wit steen hebben veranderd. Het is van oudsher een bedevaartsplek geworden voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. Er hangt een rustige sfeer en we zien een aantal Iberische nonnen een dienst houden. Ook is hun klooster verbonden aan de kerk. Opmerkelijk is dat in deze kerk oud en nieuwe architectuur met elkaar verbonden is. Een Italiaanse architect heeft een moderne gebedsruimte ontworpen die aan de grot verbonden is.

Op diezelfde middag bezoeken we de Moskee aan het … plein. Hier gaan we binnen op een rustig moment als er geen dienst is. Door een raam hebben we uitzicht op de Geboortekerk…

Het ontroert me om de verschillen tussen de twee kerken te ervaren en het raakt me dat religie hier in Bethlehem desondanks in staat blijkt om de verschillen te overbruggen en op zoek gaat naar een geloof in verhalen die voortkomen uit dezelfde bron.

Elien

0 reacties op Een kijkje in de kribbe

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 trackback